Címkék

búza (1) eső (2) etető (2) fagyal (2) favágás (1) fejeskáposzta (2) fenyő (1) (3) karabíner (3) karám (13) kasza (1) kecske (41) kecskebogyó (2) kelkáposzta (1) kennel (11) kerítés (6) kiskutyák (6) körmölés (1) kötél (5) kukorica (1) marci (2) móric (2) nana (3) napirend (1) nyalósó (2) öklel (1) ól (2) répa (1) sántít (1) sanyi (31) sári (18) széna (8) szénabála (6) takarmány (5) teri (25) villanypásztor (10) zsömi (4)




Ezt a blogot azért hoztuk létre, hogy egyfajta naplót vezessünk kecskefarmerkedéseünkről, összeírjuk élményeinket, ötleteinket, tapasztalatainkkal segítsük a hozzánk hasonló, kezdő kecsketartókat és nem utolsó sorban egy érdekes élménybeszámolót állítsunk össze a kecsketartásól egy városi ember szemszögéből. Ha először olvasod a blogot, javaslom, az elejéről kezdd, úgy megértheted, honnan indultunk.


Családunk

Korábbi berjegyzések

Érdemes megnézni!

Index Fórum - Miért pont kecske?

Lerágott fakéreg

2011.11.25. 13:50 kecskefarmer

Ahol kecskék vannak, ott semmilyen növénynek nincs kegyelem. A telkünkön igen sok, öreg gyümölcsfa áll. Egy részüket a nyáron már kivágattuk, úgy látszik a kecskék gondoskodnak a többiről. Nem is bánom, mert ha jövőre még több fa eltűnik, legalább napfényesebb, füvesebb lesz a terület. Már amennyire a kecskék is engedik. :)
A nagy mértékben sérült kérgű fák törzse állítólag különböző (növény-) fertőzést kaphat, amitől az egész fa elpusztul. Létezik egy ún. fagél, amivel az ilyen sérüléseket le lehet kenni és megvédi a fát a fertőzésektől és a pusztulástól. Még korábban beszereztem egy bödönnel, de nem jutottam oda, hogy a lerágott részeket lekenjem, annál is inkább, mivel ez csak tüneti kezelés és nem akadályozza meg a további dézsmálást. Azt ötlöttem ki, hogy a megóvandó fák törzsét egyszerűen betekerem csirkehálóval, hogy az éhes szájak ne férjenek hozzá a kéreghez. Egyenlőre nem volt időm az ötletet a gyakorlatba átültetni és mivel a "megtámadott" fákat sem sajnálom, ezt a tervet később fogom megvalósítani, ha már nem akarok több fát eltüntetni. Addig is a kecskék fakérget nasiznak.

Szólj hozzá!

Éhenkórászok

2011.11.23. 14:08 kecskefarmer

A kecskék között szépen szétosztogattam három fej káposztát és egy edény konyhai hulladékot. (hagymahéj, répaforgács stb.) Ezután amíg a napi szemestakarmány adagjukat porszívózták, benéztem az óljukba is. Az etetőjük persze félig tele volt szénával, ami hiányzott, talán az is a földön volt szétszórva. Ez nem új jelenség és azt a trükköt eszeltem ki, hogy a friss szénát jól belekeverem az etetőben lévőbe, sőt a szétszórt, tiszta szénát is lerázom és a tetejére szórom, mert ha csak úgy a tetejére borítanám a frisset, egyszerűen leennék róla. A trükk úgy tűnik beválik, mert azt vettem észre, hogy így az újrafelhasznált széna is elfogy, vagy ismét szétszóródik. :) Persze miután mindezzel végzek és friss, szobahőmérsékletű vizet is öntök nekik, keservesen mekegnek utánam, mintha éhen akarnának halni.
Kicsit tartok is tőle, hogy valaki feljelent, amiért éheztetem az állatokat... :)
Bár a védelmem mellett állnak a kigömbölyödő hasak. :)
A kutyák után persze nem újdonság, hogy a világ összes kajája sem lenne elég. No azért majd holnap is kapnak valami másodosztályú zöldséget, csak bírjuk pénztárcával.

Szólj hozzá!

Címkék: kecske széna takarmány

Zsömi és Marci erőt gyűjt az éjszakai vircsaftra

2011.11.22. 00:12 kecskefarmer

Amikor ez a két tökfilkó fényes nappal egymásba bújva alszik, legszívesebben odahajítanék egy vizes felmosórongyot. Még mielőtt állatbarát érzelmű olvasóim elküldenek a búsba, közölném, hogy míg napközben az igazak álmát alusszák, éjszaka a legkisebb neszre körbetrappoloják a házat és éktelen ugatásba kezdenek. Persze mire kellően felébredek és rászánom magam, hogy kimenjek és egy elfúló "cssssssstttt"-tel tegyek rendet, már vissza is vonultak az óljukba és félrefordított fejjel bámulnak rám... Általában kedvesen elmondom nekik, hogy "Legszívesebben megcibálnám a fületeket!", mire izgatott toporzékolással előttem teremnek. Egyszóval nem unalmasak az éjszakáink. :) Két lehetőség van: vagy megfegyelmezik magukat, vagy mennek hátra a kecskék közé...

 

2 komment

Címkék: marci kiskutyák zsömi

süti beállítások módosítása