A kecskék bizony nem csak aranyos kis levélpusztító gépek, hanem igen jó hatásfokkal üzemelő bogyógyárak is. Hiába tartom őket a lehető legtöbbet a kennelen kívül, mégis tele pisálják és bogyózzák az almukat. Ezt pedig időnként takarítani kell. Vidékiesen szólva: "kiganézni". Az én módszerem, — amit én találtam ki, de szerintem sok variácó nem lehet— hogy összegereblyézem, összesöpröm és talicskába lapátolva elhordom az almot úgy, hogy a csupasz föld marad, amit egy napig száradni hagyok, tehát nem teszek rá új almot. Ha felszáradt a föld, akkor friss szalmát terítek rá. Így nem marad nedvesség az új szalma alatt. Sajnos télen ez a módszer nemigen fog működni, mert a fagyos téli éjszakákon fontos, hogy szalmán feküdjenek az állatok különben odafagynak a földhöz.
Hozzám hasonló laikus szemmel érdekes jelenség, hogy a kecskebogyó nem olyan mint a kutyaszar, tehát nem forog az ember gyomra, mikor lapátolja, mivel a kecskék étrendjéből és emésztéséből adódóan ezek a bogyók gyakorlatilag biológiailag feldolgozott növények. Ebből következik, hogy rendkívül jó trágya. A bogyók hamar megszáradnak, könnyen össze lehet takarítani, csak arra kell vigyázni, hogy ne hagyjuk, hogy sokszor összepisálja a kecske az almát, mert akkor összerohad.
Az élet bogyós oldala
2011.09.15. 22:53 kecskefarmer
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.