Címkék

búza (1) eső (2) etető (2) fagyal (2) favágás (1) fejeskáposzta (2) fenyő (1) (3) karabíner (3) karám (13) kasza (1) kecske (41) kecskebogyó (2) kelkáposzta (1) kennel (11) kerítés (6) kiskutyák (6) körmölés (1) kötél (5) kukorica (1) marci (2) móric (2) nana (3) napirend (1) nyalósó (2) öklel (1) ól (2) répa (1) sántít (1) sanyi (31) sári (18) széna (8) szénabála (6) takarmány (5) teri (25) villanypásztor (10) zsömi (4)




Ezt a blogot azért hoztuk létre, hogy egyfajta naplót vezessünk kecskefarmerkedéseünkről, összeírjuk élményeinket, ötleteinket, tapasztalatainkkal segítsük a hozzánk hasonló, kezdő kecsketartókat és nem utolsó sorban egy érdekes élménybeszámolót állítsunk össze a kecsketartásól egy városi ember szemszögéből. Ha először olvasod a blogot, javaslom, az elejéről kezdd, úgy megértheted, honnan indultunk.


Családunk

Korábbi berjegyzések

Érdemes megnézni!

Index Fórum - Miért pont kecske?

Az élet bogyós oldala

2011.09.15. 22:53 kecskefarmer

A kecskék bizony nem csak aranyos kis levélpusztító gépek, hanem igen jó hatásfokkal üzemelő bogyógyárak is. Hiába tartom őket a lehető legtöbbet a kennelen kívül, mégis tele pisálják és bogyózzák az almukat. Ezt pedig időnként takarítani kell. Vidékiesen szólva: "kiganézni". Az én módszerem, — amit én találtam ki, de szerintem sok variácó nem lehet— hogy összegereblyézem, összesöpröm és talicskába lapátolva elhordom az almot úgy, hogy a csupasz föld marad, amit egy napig száradni hagyok, tehát nem teszek rá új almot. Ha felszáradt a föld, akkor friss szalmát terítek rá. Így nem marad nedvesség az új szalma alatt. Sajnos télen ez a módszer nemigen fog működni, mert a fagyos téli éjszakákon fontos, hogy szalmán feküdjenek az állatok különben odafagynak a földhöz.
Hozzám hasonló laikus szemmel érdekes jelenség, hogy a kecskebogyó nem olyan mint a kutyaszar, tehát nem forog az ember gyomra, mikor lapátolja, mivel a kecskék étrendjéből és emésztéséből adódóan ezek a bogyók gyakorlatilag biológiailag feldolgozott növények. Ebből következik, hogy rendkívül jó trágya. A bogyók hamar megszáradnak, könnyen össze lehet takarítani, csak arra kell vigyázni, hogy ne hagyjuk, hogy sokszor összepisálja a kecske az almát, mert akkor összerohad.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskefarm.blog.hu/api/trackback/id/tr583230670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása