Címkék

búza (1) eső (2) etető (2) fagyal (2) favágás (1) fejeskáposzta (2) fenyő (1) (3) karabíner (3) karám (13) kasza (1) kecske (41) kecskebogyó (2) kelkáposzta (1) kennel (11) kerítés (6) kiskutyák (6) körmölés (1) kötél (5) kukorica (1) marci (2) móric (2) nana (3) napirend (1) nyalósó (2) öklel (1) ól (2) répa (1) sántít (1) sanyi (31) sári (18) széna (8) szénabála (6) takarmány (5) teri (25) villanypásztor (10) zsömi (4)




Ezt a blogot azért hoztuk létre, hogy egyfajta naplót vezessünk kecskefarmerkedéseünkről, összeírjuk élményeinket, ötleteinket, tapasztalatainkkal segítsük a hozzánk hasonló, kezdő kecsketartókat és nem utolsó sorban egy érdekes élménybeszámolót állítsunk össze a kecsketartásól egy városi ember szemszögéből. Ha először olvasod a blogot, javaslom, az elejéről kezdd, úgy megértheted, honnan indultunk.


Családunk

Korábbi berjegyzések

Érdemes megnézni!

Index Fórum - Miért pont kecske?

Idill a kertben

2011.06.17. 18:52 kecskefarmer

A kertünkben van két világosszürke galamb, akik évek óta nálunk turbékolnak, röpködnek, csipegetnek. Az egyik most éppen a kiskertkapun foglalt helyet, miközben Sanyika és Terike a kert végében legelészik. Gyorsan meg is örökítettem a pillanatot. — Azt hiszem, a legtöbb városi ember szíve nagyot dobban, ha ilyen látvány fogadja. :) — Igazi kis paradicsom.

 

Szólj hozzá!

Címkék: sanyi kecske teri

Egymás mellett

2011.06.17. 18:46 kecskefarmer

Sanyit és Terit a kert végében egymás mellett kötöm ki. A kötelük összeér, tehát ha akarnak közel mennek egymáshoz, de vissza is húzódhat egyik a másiktól. Ezzel talán sikerül Teri agresszivitását csökkenteni és összebarátkoztatni őket. A dolog szemlátomást működik. Időnként össze-összecsattintják a szarvaikat, de többnyire békésen legelésznek és heverésznek egymás mellett. Bármikor hátrébb húzódhatna bármelyik, mégis amikor csak oda nézek egymás mellett vannak.

Annál is inkább fontos, hogy összebarátkozzanak, mivel a hímek hamarabb lesznek ivarérettek mint a nőstények, ráadásul a nőstények fejlődésének állítólag nem tesz jót, ha rögtön az első évben vemhes lesz. Ezért, mivel Sanyi és Sári kb. egy idős és egy kennelbe vannak zárva esténként, hamarosan Sanyi átköltözik Teri mellé.

Szólj hozzá!

Címkék: sanyi kecske teri

Hejj de jó a nyalósó

2011.06.16. 20:56 kecskefarmer

Az esti beterelés után felkötöttem a kennel tetejére az újonnan vásárolt nyalósót. — Mivel két külön kennelben lakik a három kecske, így két nyalósó is kell. Mert a nyalósó az kell! :) — Azt hiszem, kétség nélkül mondhatom hogy a nyalósó osztatlan sikert arat a kecskék körében.
Utána persze rájárnak a vízre, így azt mindig ellenőrizzük, nincs e kiborítva, belelépve, belebogyózva stb, különben képesek szomjazni és mekegni. — A kutyákat simán rászoktattam, hogy addig nincs új szárazkaja amíg az előzőt meg nem eszik, pedig azok is válogatnak ám. (Van ami azonnal, van ami csak pár nap múlva tűnik el az edényükből.) — Na a kecskéknél ez eddig nemigen megy. Náluk általában én húzom a rövidebbet, hiszen keserves mekegésükkel rendszerint elérik, hogy odamegyek istápolni őket.


Sárika félreértelmezte a dolgot. Úgy látszik, neki külön meg kell tanítanom, hogy nyalósó, nem rágósó. Csak nekem sajdul bele a fogam a hangjába? :)

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: sanyi kecske teri nyalósó

Friss fagyal két pofára

2011.06.16. 10:36 kecskefarmer

Reggel, miután kikötöttem a jószágokat legelni, levagdostam a sövény burjánzó részeinek vadhajtásait. Talicskába hajigáltam, majd odatoltam Sárika elé, aki kapva kapott az alkalmon és a feje máris eltűnt a friss, zsenge levélrengetegben.
Ez a jómód azonban nem akadályozza meg abban, hogy amikor meglát, vagy meghall minket éktelen mekegésben törjön ki. Néha még teli szájjal is mekeg. Naponta friss vizet kapnak, lóg nekik a nyalósó, minden nap igazgatva van az almuk, (ez nem lesz mindig így) épp hogy csak nincs kinyalva a seggük... és mégis, Sárikának van úgy hogy mekegés közben hullik ki a levél a szájából, mikor jöttömre felkapja a fejét.
Erre mondják azt, hogy MŰBALHÉ!
Ez is jellemfüggő, mert Sanyika egész nap elvan szépen csöndben, Sárikának meg szinte óránként van valami panasza.
 

Szólj hozzá!

Címkék: kecske sári fagyal

Megtépázott fagyal

2011.06.15. 18:22 kecskefarmer

Apró számítási hiba a kötél hosszát illetően és a kis sövény egy része máris levéltelenítve lett. Szerencsére a fagyal igen szívós növény, ha egyszer szárba szökken, nehéz komoly kárt tenni benne, hamar újranő. — A fagyal tövében lévő csalán hál' istennek sértetlen. Ezzel is szeretném elhessegetni azt a tévhitet, hogy a kecskék kollektíve szeretik a csalánt. — A mieink kimondottan utálják.

Szólj hozzá!

Címkék: fagyal

Biztonsági karabíner menekülőművészek ellen

2011.06.15. 14:40 kecskefarmer

Na kérem, ez a szuper találmány. Mióta Sándor elvtárs már kétszer is úgy gondolta, hogy ő bizony nem csak addig megy míg a kötele tart, a sima karabínernél frappánsabb megoldást kerestem. És találtam. Ezt nyisd ki öcsisajt! Ha sikerül, kapsz egy számzárast!

Persze senki ne gondolja, hogy a kecske patájával kinyitja a karabínert, de képes addig tekergetni a kötelet a fa, vagy egyéb körül, míg az véletlenül úgy rászorul a karabínerre, hogy az kinyílik és a kötél kiugrik belőle. — Az teljesen mellékes, hogy ilyen jelenséget a homo sapiens minden szellemi és fizikai előnyét bevetve sem sikerült reprodukálnom.
 

Szólj hozzá!

Címkék: karabíner

Máris új taggal bővült a kis kecskenyáj

2011.06.15. 14:32 kecskefarmer

A nagy kennel kitakarítása nem minden hátsó szándék nélkül történt, ugyanis fejembe vettem, hogy máris bővítem a kecskeállományt. — És ez még nem a vége! :) — Így érkezett meg ma Terike, a kb. 1 éves kecskelány.

Terike — Mi neveztük el így, minket kell szidni emiatt. :) — állítólag nehezen jött ki a többi kecskével, sokat öklelőztek. Ehhez híven, mikor megérkezett, rögtön igen agresszíven közeledett (öklelt) Sanyika és Sárika felé, így nem is engedhetjük össze őket egy darabig. Reméljük, előbb-utóbb lenyugszik és megbékélnek egymással.

Este volt ám nagy mekegéskoncert, ugyanis Terikét a kert hátsó részében lévő, újonnan kitakarított nagy kennelbe, míg Sanyikát és Sárikát a szokásos, elöl lévő kis kennelükbe tereltem be. Felváltva mekegtek egymásnak a kerten át. Na mondom, ez nem lesz jó így, és egy gyors helycserés támadással — Sanyi, Sári hátra, Teri előre — a dolog egy csapásra megoldódott. Terike elfoglalta Sanyiék helyét, míg a kicsik hátul nyugovóra tértek. — Ez mondjuk igen nagy szerencse, mert ha ez a felállás sem felelt volna meg őkelmüknek, akkor keserves éjszakánk lett volna. (Másnap meg kézitusa a szomszédokkal.)

Hamarosan nekiállok a hátsó kert kerítésének és szabadon engedem a kecskéket, így ha mind oda megy ahová akar, remélhetőleg megoldódnak az ilyen nyűgösségek.

Szólj hozzá!

Címkék: kecske teri

Mobil kecskekikötő

2011.06.14. 14:07 kecskefarmer

Szerencsére a kertben igen sok fa nő, így a kecskék kikötésével nincs sok gond. — Kivéve, amikor közelebb áll egymáshoz több fa, mint a kötél hossza, ilyenkor ugyanis megy az össze-vissza tekeredés aztán a kétségbeesett mekegés.

Egy-két nap alatt azonban a fa körül igen látványosan a kötél hosszának megfelelő sugarú körben lelegelik a gizgazt aztán emiatt mekegnek a kis éhenkórászok. Amikor úgy adódik, hogy egy fához sem tudom kikötni őket a feltekeredés miatt vagy mert már lelegelték a füvet minden fa körül, akkor egy-egy nyílt területet veszek célba. Az általános megoldás ilyenkor egy fémkaró leverése, de én nem szeretnék ilyenekkel szütymögni, így kitaláltam, hogy egy-egy nehéz lyukacsos betonelemet dobok le a nyílt részekre, amiket aztán könnyűszerrel húzhatok odébb, ha úgy adódik.


Ez a betonelem elég nehéz ahhoz, hogy a kecske ne tudja elhúzni, — vagy ha mégis, akkor sem tud vele elszaladni — de elég mobil ahhoz, hogy könnyen elvigyem, odébbhúzzam. Szerintem ideális megoldás. Főleg, ha majd egy forgó gyűrűt is ráeszkábálok, hogy még erre se tekeredjen fel a kötél, de csak lépésről-lépésre. :)

Szólj hozzá!

Címkék: sanyi kecske kötél

Egy talicska kecske

2011.06.13. 20:09 kecskefarmer

A kennel takarítása közben a talicskát egy óvatlan pillanatban Sanyi kötelének hatósugarában parkoltam le. Nem telt bele egy perc és máris helyet foglalt benne. Már megsajnáltam, mikor szinte úgy kellett kiborítanom belőle, de hát csak ez az egy talicska van és az az enyém. — Egyébként megállapítottam, hogy a kecskék imádnak felmászni mindenfélére, ami csak egy kicsit is a földfelszín felett van.

 

Szólj hozzá!

Címkék: sanyi kecske

Nagy kennel

2011.06.13. 20:01 kecskefarmer

Pünkösd napján, mivel jó idő és időm is volt, nekiálltam és kitakarítottam a kertben álló régi kutyakennelt, amit fa- (meg miegyéb-) tárolónak használtam. Az előző tulaj a kutyák miatt igen jól ledróthálózta, ezért ideális, tágas kecskennel lesz belőle. Télre ugyan le kell majd szigetelni, de ez egy következő történet.

A kennel ajtajáról a pántokat már régen leette a rozsda, így erős hajókötéllel oldottam (illetve csomóztam) rá ideiglenes megoldást. — Az ilyen ideiglenes megoldások nálam általában évekig kitartanak. :)

Szólj hozzá!

Címkék: kennel

süti beállítások módosítása