Címkék

búza (1) eső (2) etető (2) fagyal (2) favágás (1) fejeskáposzta (2) fenyő (1) (3) karabíner (3) karám (13) kasza (1) kecske (41) kecskebogyó (2) kelkáposzta (1) kennel (11) kerítés (6) kiskutyák (6) körmölés (1) kötél (5) kukorica (1) marci (2) móric (2) nana (3) napirend (1) nyalósó (2) öklel (1) ól (2) répa (1) sántít (1) sanyi (31) sári (18) széna (8) szénabála (6) takarmány (5) teri (25) villanypásztor (10) zsömi (4)




Ezt a blogot azért hoztuk létre, hogy egyfajta naplót vezessünk kecskefarmerkedéseünkről, összeírjuk élményeinket, ötleteinket, tapasztalatainkkal segítsük a hozzánk hasonló, kezdő kecsketartókat és nem utolsó sorban egy érdekes élménybeszámolót állítsunk össze a kecsketartásól egy városi ember szemszögéből. Ha először olvasod a blogot, javaslom, az elejéről kezdd, úgy megértheted, honnan indultunk.


Családunk

Korábbi berjegyzések

Érdemes megnézni!

Index Fórum - Miért pont kecske?

Villanypásztor távtartók

2011.09.29. 22:21 kecskefarmer

Mivel bármilyen kerítés önmagában nem elégséges a kecskék visszatartásához, így villanypásztorral egészítjük ki a karám kerítését. Emellett a telekből a kecskék számára lekerített karám határának egy részén egyáltalán nem tervezünk kerítést építeni, csupán a villanypásztorral szeretnénk a kecskéket kordában tartani.

A villanypásztor tulajdonképpen egy tápegység, ami 1 másodperces impulzusokban több ezer voltos feszültséget ám elenyészően kicsi áramerősséget generál két pólusa között. Egyik pólus a föld, ami nemes egyszerűséggel egy földbe szúrt karót jelent, a másik pólus pedig a villanypásztor zsinórok, amiket úgy kell kifeszíteni az elkeríteni kívánt terület köré, hogy se kerítéshez, se karóhoz, se növényhez, de főleg a földhöz hozzá ne érjen. Az áramkört a jószág zárja, aki a földön állva orrával megérinti a zsinórt, így az áram megcsípi, de sérülést nem okoz.

A villanypásztor zsinórja egyszerű műanyag zsineg, melynek szálai közé vékony fémszálakat szőttek, így vezeti az áramot. Létezik szalag forma is, aminek előnye, hogy jobban látható, hátránya, hogy könnyebben szakad, ha az állat véletlenül neki talál menni.

Lehet kapni speciális szigetelő gyűrűket, amiket könnyedén felcsavarozhatunk földbe levert karókra és ezeken áthurkolva biztonságosan kifeszíthetjük a zsineget.

A kerítéstől 20-30 cm távolságot terveztem tartani a villanypásztor zsinórral. Sajnos az erre a célra gyártott távtartók ára igen borsos volt. — Egyenként olcsók, de vagy 100db kell belőle. — Némi utánajárás és agyalás után azonban egy igen elegáns (bár munkaigényes) megoldást sikerült találnunk: zártszelvényekbe való betétanyát. Ezt a kis mütyűrt mintha pont erre találták volna ki... pedig nem. :) Ezeket anyával a menetesszárak végére erősítve gyakorlatilag tetszőleges távolságot tarthatok a kerítéstől. A menetesszárak, anyák, alátétek és a betétanyák ára bár több elemből tevődik össze, számottevően kedvezőbb. — Nem is beszélve arról, hogy szinte ingyen lehet akár  nemes egyszerűséggel műanyag csövekből vagy lapokból távtartót csinálni, vagy egyszerűen karókat leverni a kerítés mellé, de én valami elegánsabb megoldást szerettem volna.

8-as menetesszárakat vásároltam méteres kiszerelésben, amiket flexxel három darabba azaz 33 cm-es darabokra vágtam és lekerekítettem a végeiket. Mindegyik menetesszárra két anyát hajtottam, amiket két villáskulccsal egymáshoz szorítottam, így behajthatom a fába előre fúrt lyukakba. Szándékosan nem úgy terveztem, hogy egyszerűen átfúrom az oszlopokat és két oldalon anyával és alátéttel megszorítom, hanem egyszerűen belehajtom a fába. Hatos fúróval előfúrtam az oszlopokat és a menetesszárakat könnyedén behajtottam, mégis masszívan tartanak.

A villanypásztor zsinórból három szálat terveztem kihúzni, 33, 66 és 99 cm magasságban.
Nem kevés fúrás-faragás, csavargatás, egyengetés után a betétanyákat is a helyükre erősítve, gyakorlatilag minden készen állt a kábelezésre.

Sötétedésig ki is húztuk a kábeleket, de éjszakára már nem engedtük ki a kecskéket, mert ha megcsípi őket a zsinór annyira megijedhetnek, hogy nekilódulva leszaggathatják a kábeleket.

Szólj hozzá!

Címkék: kerítés villanypásztor

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskefarm.blog.hu/api/trackback/id/tr73272922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása