Címkék

búza (1) eső (2) etető (2) fagyal (2) favágás (1) fejeskáposzta (2) fenyő (1) (3) karabíner (3) karám (13) kasza (1) kecske (41) kecskebogyó (2) kelkáposzta (1) kennel (11) kerítés (6) kiskutyák (6) körmölés (1) kötél (5) kukorica (1) marci (2) móric (2) nana (3) napirend (1) nyalósó (2) öklel (1) ól (2) répa (1) sántít (1) sanyi (31) sári (18) széna (8) szénabála (6) takarmány (5) teri (25) villanypásztor (10) zsömi (4)




Ezt a blogot azért hoztuk létre, hogy egyfajta naplót vezessünk kecskefarmerkedéseünkről, összeírjuk élményeinket, ötleteinket, tapasztalatainkkal segítsük a hozzánk hasonló, kezdő kecsketartókat és nem utolsó sorban egy érdekes élménybeszámolót állítsunk össze a kecsketartásól egy városi ember szemszögéből. Ha először olvasod a blogot, javaslom, az elejéről kezdd, úgy megértheted, honnan indultunk.


Családunk

Korábbi berjegyzések

Érdemes megnézni!

Index Fórum - Miért pont kecske?

Állnak a kerítésoszlopok

2011.07.30. 22:51 kecskefarmer

Elvileg két méterenként ildomos a kerítésoszlopokat elhelyezni, ezért mi is így tettünk. Plusz-mínusz 10 cm pontossággal, mivel a földben kanyargó vastag gyökerek igencsak megnehezítették a dolgunkat. 25-30 cm mély gödröket ástunk melybe bősz vízmértékezések közepette levertük az oszloptalpakat, majd belecsavaroztuk a gerendákat. A gerendák nem egyforma hosszúak, nem is mind egyenes, de legalább nagyjából sikerült mindet "vízbe" állítani. Ami mondjuk a kutyát sem érdekli majd, de legalább jól éreztük magunkat közben, hiszen sikerült ismét egy szép napos időt kifogni. Bár a gyakori eső jelen pillanatban kedvezhetett is nekünk, hiszen elég laza volt a talaj az ásáshoz.

Szólj hozzá!

Címkék: kerítés

Mocorognak a kiskutyák

2011.07.29. 14:11 kecskefarmer

A hét kis "egerünk" alighanem a legtöbbet fotózott kutyapalánták a földön. Szegénykék mocorognak, hömpölyögnek forgolódnak, mi meg nem győzzük Nanával megküzdve kivenni az ólból, agyonédesgetni majd visszagurítani őket testvérkéikhez.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kiskutyák

A kerítésoszlopok előkészítése

2011.07.27. 22:33 kecskefarmer

Abszolút amatőr módon — és mivel nem szeretnék betonozással pepecselni — úgy terveztem meg a kerítést, hogy leüthető oszloptalpakra szerelt fagerendák fogják tartani a kerítést. 7x7cm-es, 1,5 méter hosszú akácfa gerendákat és ugyancsak 7x7cm-es, és 60 cm hosszú szárú leüthető oszloptalpakat vásároltam.

Mivel a gerendákat a stabilitás érdekében kénytelenek vagyunk valamennyire a földbe leásni, gondoskodni kell róla, hogy ne korhadjon el a föld alá eső rész. Még nagyapám telkén láttam az ősi és jól bevált megoldást, miszerint a karókat vagy gerendákat amiket a földbe leásnak, előbb tűzben szenesre égetnek majd eloltanak. Ez a szenes réteg akár évtizedeken keresztül megvédheti a fát a földben. Úgy kalkuláltam, hogy kb. 25 cm-t ássuk le a gerendákat, tehát 50 cm hosszan kéne a fát megégetni. Hogy nagyjából jól nézzen ki, lemértük az 50 cm-t a gerendákon és alufóliát tekertünk rá, majd tűzbe tartottuk. Ha kellően lobogott a tűz, akkor pár másodperc alatt feketére égett a gerenda felülete.

Kb. 2-3 perc alatt körbeégett egy-egy gerenda. Mivel biztosra mentünk, és mivel az égetés folytán a gerenda pár mm-t veszített vastagságából, ugyanilyen vastagságban Bitugéllel kentük be a szenes felületet. A Bitugél sűrű, bitumenes massza, amit spatulával egyszerűen felhordhatunk bármilyen felületre.


Így már (majdnem) biztosra vehetjük, hogy a földben jó pár évig nem rohad el a fagerenda.
Szerencsére szép napsütéses napot fogtunk ki — ami ezen a nyáron igen ritkának bizonyul — és gyorsan megszáradtak a gerendák.

Szólj hozzá!

Címkék: kerítés

Nekiugrottunk a kerítésnek

2011.07.27. 19:54 kecskefarmer

A hátsó kert szomszédhoz tartozó kerítése, ahogy már korábban is említettem, teljesen tropa volt. Annak idején teljes jóhiszeműséggel készülhetett és az évek során toldozgatták-foltozgatták, de mára már egyáltalán nem képes betölteni feladatát. A szomszéd természetesen nem ellenkezett azellen, hogy felújítsam. Egy régi osztálytársam vendégeskedik nálunk a héten így nyaralás közben pihenésképpen nekiálltunk kerítést szerelni. Hát nem szuper kikapcsolódás? :) — A kerítés annyira rozoga volt, hogy eleinte azt sem tudtuk hol álljunk neki.


Pár órányi vandálkodás, tépkedés, törés-zúzás és kisebb-nagyobb bodzafák kicsavarása után megtisztítottuk a terepet. És egy zsineggel kijelöltük az új kerítés vonalát. A gizgaztól, a korhadt karóktól és rozsdaette drótkerítéstől megszabadított nyomvonal látványa szívmelengető. :)


 

Szólj hozzá!

Címkék: kerítés

süti beállítások módosítása